Woensdag 13 juni sta ik voor RAM op het Congres Digitale Pathologie in Maarssen. Dit wordt voor ons en alle deelnemers een zeer boeiend congres omdat digitalisering het centrale thema is. Er gebeurt ontzettend veel op dit terrein waaronder PIE, het Pathology Image Exchange netwerk.
Wat verwacht ik van het congres? Veel! Op het congres ontmoeten de pathologiegemeenschap en de diverse leveranciers elkaar. Wij zijn daar de enige ICT-leverancier. Door onze samenwerking met PALGA kunnen wij beide werelden goed met elkaar verbinden. Voor ons is het congres een mooie gelegenheid de wereld van de pathologie van binnen te leren kennen en te koppelen aan de nieuwste storagetrends. Bijvoorbeeld dat de tijd van dure storage voor grote bestanden voorbij is.
‘Brave New World’
Ik kijk erg uit naar de presentatie ‘Brave New world’ van Katrien Grünberg, hoogleraar pathologie en past-president van de NVvP: “We staan aan het begin van een grote digitaliseringsgolf. Al zeker niet meer aan de vooravond, maar de vroege ochtend.” (Bron: MedicalPHIT)
Haar toekomstvisie is interessant voor iedereen die met pathologie & digitalisering bezig is.
Gigantische hoeveelheden pathologische data
Interessant aan de pathologische digitaliseringsgolf is de hosting van de enorme bestanden. Eén beeld neemt al gauw 2 Gb in beslag. Als je bedenkt dat de 50 laboratoria in Nederland dagelijks duizenden beelden verwerken, is het duidelijk dat we over gigantische aantallen spreken, helemaal als straks alle laboratoria zijn aangesloten. Hoe houden we dit proces efficiënt?
PIE, het Pathology Image Exchange netwerk, vormt de basis hiervoor (zie kader). Pathologen kunnen via PIE beelden en verslagen online delen met collegae en expertpanels voor consultaties, een revisie of second opinion. De beelden en verslagen liggen vast in het digitale archief dat RAM host. Alle data zijn encrypted opgeslagen. Voor uitwisseling van patiëntgegevens gebruikt PIE de bestaande beveiligde PALGA-verbinding. Het PIE-netwerk distribueert informatie volledig geanonimiseerd.
Luister ook naar de BNR podcast over de Patholoog als innovatiestrateeg.
Het doel van PIE is een betere kwaliteit van diagnostiek in minder tijd door uitwisseling van digitale beelden en verslagen. Het is leveranciersneutraal en gebaseerd op bestaande internationale standaarden. PIE is op dit moment uniek in de wereld.
PIE is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van NVVP, PALGA, Sectra (een Internationaal medisch IT- en cybersecurity bedrijf), Deutsche Telekom Healthcare en RAM Infotechnology, dat het netwerk host. U ontmoet deze bedrijven ook op het Congres Digitale Pathologie.
Kortom, een niet te missen congres over de toekomst van de pathologie. Ik zal er zelf ook een korte presentatie geven en hoop veel IT-managers en applicatiebeheerders te ontmoeten. Komt u ook naar het Congres Digitale Pathologie? Dan spreek ik daar graag met u af.