
Sade Krijgsman is keynote op het 9e Future Proof ICT Adviseurs Event. Als engineer Klinische Informatica ontwerpt ze samen met eindgebruikers digitale zorgoplossingen voor betere patiëntenzorg. Momenteel werkt Sade in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en als AI-consultant bij Romion Health.
Sade, hoe kijk jij aan tegen AI-toepassingen binnen de zorg? “Iedere zorgorganisatie is anders en heeft zijn eigen ideeën over AI. Maar voor allemaal geldt dat je eerst je exacte behoefte moet vaststellen. Wat is het echte probleem? Daar moet je altijd mee beginnen. Of je vervolgens een marktoplossing koopt of zelf een AI-oplossing ontwikkelt, maakt niet uit. In beide gevallen moet het goed aansluiten bij de behoefte vanuit de zorg. Het gaat erom dat je die oplossing op een verantwoorde manier implementeert. En dat je de adoptie ervan intern organiseert.”
Hoe doe je dat? “Ga terug naar het zorgproces en bepaal dan wat je wilt verbeteren. AI is geen technisch feestje. Je hebt niets aan ‘fancy’ AI als je niet weet wat je wilt bereiken! We willen nu vooral de werkdruk en administratieve taken in de zorg verminderen, zodat we meer tijd en aandacht voor de patiënt hebben. Maar ook betere kwaliteit van zorg leveren, terug naar meer menselijke zorg. AI kan daarbij helpen, maar is niet de oplossing voor alles.”
Sade, hoe pak je dit aan als zorgorganisatie? “Mijn stelling is: Doe het niet alleen! Benader AI-projecten multidisciplinair. Dat bepaalt je succes. Stel teams samen waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd, van ICT’er tot zorgverlener, van jurist (data privacy!) tot patiënt. En kijk bij collega-ziekenhuizen hoe zij het aanpakken. Deel kennis en ervaring met elkaar. Daarom ben ik ook actief in landelijke rollen en kennisnetwerken.”
Welke mooie verhalen heb je voor ons 20 maart? “Ik heb drie voorbeelden die illustreren hoe je AI verantwoord implementeert. Een gaat over diagnostische ondersteuning bij de vroege opsporing van longkanker met CT-scans. Het tweede betreft een voorspelmodel om de behandeling van kritische patiënten beter te kunnen bepalen. En het derde voorbeeld gaat over de toepassing van generatieve AI in de zorg, zoals AI-chatbots en AI-agents.. Alle drie hebben ze gemeen dat AI een wezenlijke transformatie van bestaande zorgprocessen vraagt.”
Tot slot, heb je nog een tip voor ons? AI is zo ontzettend interessant en veelbelovend als je aan future proof ICT voor de Zorg werkt. Ik zeg, kom 20 maart naar RAM-IT en verrijk je kennis.”